Jugoslovanska Mehika

English page

 

English page

Jugoslavija je bila vedno fascinirana z Mehiko. Od filma Emilia Fernándeza Un Día de vida (En dan življenja, 1950; udarna popevka: Mama Huanita, narejena za radijske čestitke!), ki ni nikjer po svetu pomenil ničesar, v sedaj že bivših jugoslovanskih republikah pa ga še danes ne morejo pozabiti, do cenenih telenovel, ki jih lahko gledate vsak dan po televiziji.

Začelo se je seveda s sporom med tovarišem Titom in tovarišem Stalinom leta 1948. Karkoli sovjetskega je postalo sumljivo in v kinih je zazevala luknja. Mehiški izdelki so se zazdeli idealna rešitev: država je bila zadosti daleč, da je bila možnost njenih tankov na jugoslovanskih mejah zanemarljiva, hkrati pa so v filmih neprestano hvalili revolucijo - kako pa naj bi povprečni gledalec vedel, o kateri revoluciji teče beseda?

Sprehodite se skozi galerijo ovitkov plošč, če pa imate čas le za eno samo platnico, priporočam tole. Za neučakane: Mama Huanita je bila popevka, brez katere ni minila rojstnodnevna čestitka mami. Ay .... Chabela še danes prepevajo hoteljaške skupine. Največja šarmerja sta bila Nikola Karović in Slavko Perović, najbolj odločni Mehikanec pa Ljubomir Milić (s celo družino). Ana Milosavljević je bila kraljica izvedbe, s temnim glasom Nevenke Arsove za konkurenco.

Tole je mali hommage stotinam izvajalcev, ki so si nadeli sombrere in ovesili tepihe ter postali slovanski Mehičani.

>> Vstopite v galerijo ovitkov!

>>Preberite več o romanu Paloma Negra!

>> Oglejte si predstavitveno stran dokumentarnega filma!

 

Lahko si ogledate predstavitveni napovednik, ki je bil narejen za nastop na filmskem festivali v Solunu 2005:


 

Ali pa si privoščite zbirko CD-jev in odlično spremno besedilo - izjemno delo, ki ga je opravil gospod Siniša Škarica:

(več podatkov)

Jugoton, factory of gramophones, records and variuos plastic products


Sex! Drugs! Rock'n'roll! - in bizarni ovitki plošč

Miha Mazzini

 

Miha Mazzini, writer